02
2012Inmultirea foioaselor prin butasi
Inmultirea foaioaselor prin butasi, este o metoda de inmultire pe cale vegetativa a unor arbori si arbusti, respectiv din butasi.
Butasii sunt parti ale plantelor, care puse in conditii favorabile de sol, umiditate si temperatura, se inradacineaza, cresc si formeaza o planta noua. Acest proces se datoreaza fenomenului de polaritate al plantei, fenomen care se manifesta prin dezvoltarea lastarilor in partea superioara si a radacinilor in partea inferioara. Polaritatea plantei este generata de substante nutritive si de hormoni, care circula prin scoarta de la varf spre baza stimuland in locul de acumulare, formarea calusului si a radacinilor. Polaritatea scade pe masura ce planta inainteaza in varsta, motiv pentru care recoltarea butasilor se face numai din lujerii sau radacinile tinere. Reusita culturilor de butasi este in functie de cuantumul substantelor nutritive pe care le contin acestia si conditiile oferite la plantarea lor: un sol bine pregatit, afanat, fertil, bine aerat, suficienta umezeala.
La foioase, majoritatea formelor decorative si mai ales a hibrizilor, precum si caracterele specifice de interes decorativ nu se tansmit descendentilor sau se transmit partial. De asemenea unele foioase fructifica rar, iar la altele producerea din samanta este dificila.
Din aceasta cauza se practica butasirea, in teren deschis sau in rasanite si sere. Butasirea se poate face cu butasi de tulpina lignificati(butasi de iarna ), cu butasi de tulpina verzi
(butasi de vara) si cu butasi de radacina.
Din butasi de tulpina lignificati se inmultesc bine urmatoarele specii de foioase:
Populus Candensis(Plopii euroamericani), Salix(Salciile), Ribes(Agrisul), Lonicera(Mana Maicii domnului), Spiraea(Cununita), Symphoricarpus(Humuz), Viburnum(Bulgare de zapada), Dippophae(Catina Alba), Diervilla, Forsythia, Prunus(Cires), Euonymus(Salba), Ligustrum(Lemn Cainesc), Deutzia, Cotoneaster(Barcoace), Campis(Luleaua Turcului), Philadelphus(Iasomie).
Cum procedam?
Pentru o reusita buna este foarte important ca recoltarea butasilor sa se faca din plante mama tinere, 2-3 ani. Se recolteaza mladite(ramuri) in varsta de 1 an, in lunile februarie si martie, in mod treptat, pe masura ce se confectioneaza butasii. Cand necesarul de butasi este nu este foarte mare, cofectionarea butasilor se executa manual, cu foarfeca de vie sau cu un cosor bine ascutit. Butasii trebuie sa fie drepti, bine formati, sa aiba cel putin doi muguri, fara vatamari mecanice.
Lungimea butasilor va fi de 10-20cm, in functie de specie. La confectionarea butasilor se va avea in vedere sa nu se foloseasca partea dinspre varf a mladitelor, insuficient lignificata. Taieturile vor fi netede, perpendiculare pe axul butasilor, fara crapaturi si dezlipiri de scoarta.Taietura de la partea superioara, va fi la 3-5cm deasupra mugurelui.
Butasii, se leaga in manunchiuri de 50-100 bucati. Pastrarea butasilor se face in ladite, pe fundul carora se pune un strat de nisip, apoi butasii se pun in pozitie verticala cu mugurii orientati in sus, manunchiurile separandu-se cu nisip, deasupra acoperindu-se cu un strat de nisip de circa 10cm grosime. Apoi nisipul se umezeste. Laditele se aseaza in beci unde temperatura este relativ constanta 5-10 grade.
Pentru cantitati mari
La scara industriala butasii se pastreaza in santuri cu adancimea de circa un metru, asezati vertical, in straturi suprapuse, separate prin straturi de nisip de cel puti 10cm grosime. Deasupra ultimului strat de butasi se pune un strat de nisip de 20cm grosime, care se acopera cu un bilon(musuroi) de pamant de 50cm inaltime.
Butasirile in teren deschis, cu butasi lignificati, necesita un sol bine lucrat, afanat pana la adincimea de 40 cm, cu aerisire si umiditate bogata. La infingerea butasului in sol, trebuie sa se realizeze o aderenta mare a butasului cu particulele de pamant, pentru care se cere o buna pregatire si afanare a solului, pentru a se evita zdrelirea sau vatamarea butasilor. Perioada optima de butasire in teren deschis este la sfirsitul lunii martie inceputul lunii aprilie, dupa ce a trecut perioada de inghet.
Ingroparea butasilor se face vertical, cu mugurii in sus si la 1-2cm sub nivelui solului pentru a se evita uscarea varfului la butasi.
In sera sau solar, butasirea se poate realize imediat dupa recoltarea butasilor.
Pregadirea patului nutritiv se realizeaza astfel: pe fundul patului se aseaza un strat de pietris de 10cm pentru drenare, apoi un strat de nisip grosier de 6-8cm grosime. Ultimul strat in care se realizeaza practic butasirea de 10-15 cm grosime, este format din turba in amestec cu nisip.
La butasire temperatura din sera trebuie sa fie de 18-20 grade si aceasta mentinuta cat posibil constanta. Udatul se face moderat. Este necesara aerisirea serei. Radacinele se formeaza la aproximativ 8 saptamani de la butasire.