Cum scapam de afide, paduchii de plante?

coperta-articol

Paduchii verzi sau afidele sunt daunatori des intalniti pentru Trandafiri , Spiraea (Cununita miresei), Lonicera ( Mana Maicii Domnului), Clematis, diverse specii de foioase.Insecta face parte din familia APHIDIDAE( paduchii de frunze ). Forma aripata are lungimea de 2-2,5 mm si este de culoare galbena pana la verde cenusie. Forma nearipata partenogenetica de 1,2-2 mm lungime este verde-galbui, cu puf alb-albastrui.

Paduchii lanosi se dezvolta in colonii, pe fata interioara a frunzelor, in lungul nervurii principale, dar si pe lujeri. Dezvoltarea are loc intr-un ciclu anual cu patru generatii. Insecta depune ouale in solzii mugurilor in luna octombrie si ierneaza in stadiu de ou.

Primavara (inceputul lunii mai) apar larvele tinere, care trec pe fata inferioara a frunzelor. Din acestea dupa doua trei saptamani apar femelele nearipate, acestora le urmeaza mai multe generatii partenogenetice.

Paduchii stau pe dosul frunzelor fragede si sug seva, mai ales in lunile mai-iunie, impiedicand astfel dezvoltarea plantei. Frunzele deformate, ingalbenite, cu reflexe cenusii, sunt marturia prezentei daunatorilor. Pe partea dorsala a frunzelor infestate misuna multimea de paduchi, lasand pe frunze o excretie lipicioasa, numita ,,mana de miere’’, asemanatoare mierii de albine.

Cel mai des se intalnesc pe Trandafiri, Spiraea (Cununita miresei), Lonicera ( Mana Maicii Domnului), Clematis, Weigela si alte specii de foioase.

Combatere si tratamente

Controlati cu regularitate plantele, de primavara pana toamna tarziu. Verificati inainte de toate dosul frunzelor, loc in care paduchii sunt de multe ori prezenti fara ca planta sa produca inca simptomele imbolnavirii.

Primul tratament se face la semnalarea dăunătorului. Se repetă din 7 în 7 zile. In mod obişnuit după cel mult doua tratamente dispar.

Metode de combatere
Se utilizeaza insecticide chimice biodegradabile din grupa piretroizilor de sinteza : FASTAC, KARATE; DECIS; FASTER; ONEVOS , in concentratie de 0.2%.

Se poat incerca si metodele traditionale de combatere:

  • spalarea cu un jet de apa.
  • strivirea paduchilor cu mana( frecati usor frunza intre degete dar cu grija sa nu fie vatamata)
  • diluarea de sapun lichid in apa calduta si stropirea daunatorilor cu solutia obtinuta.
  • se planteaza levantica si cimbru langa straturile de trandafiri, aceste plante tin departe paduchii.

Cu cat combaterea va fi mai timpurie, cu atat mai redusa va fi imbolnavirea plantei.