Boli si daunatori la Buxus. Uscarea masiva a plantelor de buxus cauzata de Omida paroasa

uscare-buxus-daunatori
In lunile apilie-iunie 2019, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a emis buletine de averzare pentru mai multe judete din tara cu privire la atacurile masive a Omizilor buxus-ului (Cydalima perspecatlis).
Deoarece avetizarile nu au fost luate in serios de catre autoritati si populatie, foarte multe plante de buxus au fost atacate si compromise, plantele de Buxus uscandu-se in totalitate din cauza atacurilor omzilor.
Buxus Sempervirens este una dintre speciile de plante cel mai des folosite la noi, pentru realizarea de garduri vii.  Gardurile vii de buxus ingrijite si tunse corespunzator au un aspect minunat, spectaculos. Acestea devin in timp foarte compacte, cu un colorit verde deschis foarte frumos, cu o textura a frunzelor moale si placuta la atingerea frunzelor mici, ovale, lucioase.
In schimb buxus-ul are o crestere lenta, plantele cresc 10-15 cm an, in conditii ideale. Luand in considerare si cresterea lenta, buxus-ul este o specie de plante ce trebuie pazita in mod atent de atacul bolilor si daunatorilor, deoarece pierderile pot fi dezastroase.
In cazul in care observati orice efect de uscare a plantelor de buxus este necesar sa analizati cu atenite plantele pentru a observa posibile indicii referitoare la o bola sau atac provocat de insecte/omizi.  Este esential sa actionati imediat si sa cereti ajutorul specialistilor in ingrijirea plantelor pentru a aplica un tratament corespunzator in cel mai scurt timp.
In cazul in care planele de buxus sunt atacate de Omida paroasa a buxus-ului (Cydalima perspecatlis), omizile mananca frunzele cu o viteza extrem de mare.  Cel mai bun indiciu despre pezenta acestui daunator il reprezinta dejectiile sub forma de bile mici verzi de sub frunzle de buxus, dar acestea pot fi uneori regasite si in panzele tesute de matase, pe planta. Se inmultesc destul de rapid, 2-3 generatii pe an, iar in zonele mai calde, chiar si 4 generatii pe an. Ouale sunt mici cu diametru sub 1 mm, de culoare galben pal, depuse sub frunzele verzi ale buxusului. Dupa aproximativ 30 de zile din oua ies larvele, la inceput au 1-2 mm lungime, iar in 4 saptamani ajung la dimensiunea maxima de 35-44 mm. Larvele (omida paroasa) care ataca speciile de buxus au culoare verde cu linii si puncte longitudinale negre si perisori de-a lungul corpului.
Larvele se hranesc cu frunze, producand uneori chiar defolierea totala, conducand la uscarea si pierdea plantei. Devoreaza masiv, din interiorul plantei spre exterior, iar acest mod, face ca semnele atacului sa nu fie observate si interventia sa fie uneori tardiva. Larvele mici se hrandesc cu partea superioara a frunzei, iar larvele mari mananca complet frunzele, ambele cazuri conducand la uscarea plantei. Larvele se transforma in pupe, protejate de un cocon, din care vor iesi fluturi de culoare alba, cu margini de culoare neagra.
Fluturii apar din luna mai si isi depun ouale pe durata verii. Ierneaza sub forma de omizi mici pe frunzele si ramurile de buxus, protejate de panze tesute de matase.
Tratamentul se va efectua dupa aplicarea masurilor mecanice ( indepartarea crengutelor uscate cu matase, purtatoare de larve – se culeg larvele si se ard. Plantele puternic infestate se ard, plantele defoliate se iriga), in zile fara ploaie si vant, cand temperatura atmosferica este mai mare de 8 C.


Produse recomandate pentru tratament de combatere(unul dintre acesta, nu cumulativ):
  • FASTAC 10 EC 0.02% sau KARATE ZEON NINJA(0.015%)
  • NOADIM PROGRESS 0.1%   + KARATE ZEON + DITHANE + M45 0.2%
  • CALYPSO 480 SC 0.02% + SCORE 250 EC 0.015 %
  • PYRINEX QUICK 0.1% + ORIUS 25EW 0.05%
  • ACTARA 25 WG 0.01% + ALUCPRAL 50 PU 0.04%
Cantitatile de mai sus sunt recomandate pentru preparara solutiei de stropit in 100 litri de apa.
Aceste tratemente le puteti gasi de regula in Fitofarmacie si trebuie sa respectati indicatiile de pe prospectul fiecarui produs.
La efecturea tratamentului in zona urbana ( aliniamente stradale) se vor lua urmatoarele masuri.
  • se va interzice deplasara pietonilor pe parcursul stropirii
  • se va evita parcarea si stationarea mijloacelor de transport pe partile carosabile pentru a nu stanjeni desfasurarea lucrarilor dar si pentru ca substantele pentru protectie a plantelor utilizate pentru combatere sunt corrosive.
  • daca se efectueaza tratamente in parcuri sau spatii publice se vor lua masurile de siguranta pentru protejarea populatiei, prin izolarea zonei unde se executa tratamentul si apoi instalarea de placute avertizatoare, care sa mentioneze ca s-au folosit substante toxice.
  • pentru ca tratamentul sa fie cat mai eficient se recomanda folosirea atomizoarelor care asigura patrunderea substantelor in tufele de Buxus.
  • se va avea in vedere protectia familiilor de albine, impotriva intoxicatiilor cu produse de protectie a plantelor, in conformitate cu prevederile legale in vigoare. De asemenea se vor lua masuri ce se impun pentru protectia mediului inconjurator. Se vor respecta cu strictete normele de lucru cu produse de protectie a plantelor, cele de securitatea muncii si protectia animalelor.
Se pot utiliza si alte produse de protectie a plantelor, insa se recomanda ca acestea sa fie mentionatein  lista oficiala PEST-EXPERT pentru testele avertizate. Luati masurile care se impun pentru protectia mediului inconjurator.

Flori de primavara in ghivece, plicuri cu seminte si bulbi de flori, cele mai frumoase ambalaje ” de iubire”!

bulbi flori 1

Cele mai cunoscute si iubite flori de primavara sunt ghioceii, lalelele, zambilele, narcisele, primulele, brandusele.  Mai putin cunoscut este faptul ca toate aceste specii sunt cultivate si cresc foarte bine in ghivece de dimensiuni mici: 7, 9, 10, 12cm diametru. Adica un ghiveci usor, putin voluminos cu  5-6 -7 bulbi, in functie de specie, care produc cam tot atatea flori cat intr-un buchet frumos. Florile in ghivece si aranjamentele de flori cu radacina sunt rar folosite la noi iar frumusetea si avantajele lor putin exploatate.

Atunci cand le oferim, florile in ghivece  pot fi la fel de elegante si delicate ca florile taiate. Exista multe posibilitati de a le ambala creativ, astfel incat florile in ghiveci sa arate minunat. In plus, florile cu radacina raman inflorite mult timp, unele specii avand chiar mai multe perioade de inflorire pe an.

Daca le ingrijiti corespunzator, va puteti bucura de florile in ghiveci de la un an la altul iar ghivecele pot fi accente inspirate de decor. Ghivecele de plastic(de productie) pot fi imbracate in hartie, material textil, sfoara, tapet sau puteti aseza ghivecele de plastic in ghivece decorative de metal, ceramica, lut, cosuri, suporturi din lemn. In ghivecele decorative se poate pune apa astfel incat planta sa absorba treptat apa de care are nevoie.

galetuse flori

Astfel, am pregatit pentru primavara o selectie de plante in ghivece, aranjamente de plante cu radacina, bulbi de flori si plicuri cu seminte. Toate au o poveste si vin cu ambalaje discrete si inspirate, care sa puna in evidenta frumusetea naturala a plantelor. Si cum in luna februarie sarbatorim dragostea iar  florile sunt din totdeauna o frumoasa declaratie de drag si iubire, toate florile noaste spun in aceasta luna o poveste de iubire.

Exista o multitudine de specii de flori care cresc bine in ghivece si infloresc frumos chiar si in interior. Daca sunteti printre cei care au incercat exercitiul de a planta bulbi in ghivece si a cultiva flori decorative, stiti ca poate fi foarte simplu daca aveti informatiile corecte. Cu putina rabdare, rezultatele sunt spectaculoase iar bucuria florilor crescute si inflorite din mana noastra, ii surprinde chiar si pe cei mai putin pasionati de plante si gradinarit.

Va invitam sa incercati si sa alegeti dintr-o selectie de bulbi de flori ce pot fi plantati atat in ghivece in interior cat si in gradina: Ranunculus(Ranunculus Asiaticus), Trifoi cu 4 foi( Oxalis Iron Cross), Gladiole, Frezii(Freesia Single Mix), Dalii( Dahlia Variabilis), Crini( Lilium Candindum), Cale( Zantedeschia Aethiopica), Gladioulus Hibridus. In functie de specie puteti planta acesti bulbi in perioada februarie-mai si asteptati florile sa apara in iunie-septembrie.

Si daca nu stiti cum sa transformati bulbii de flori intr-o poveste romantica, clipul de mai jos sigur o sa va inspire!

Selectia de plicuri de seminte de flori cuprinde: flori de “Nu ma uita”, Floarea Soarelui, Flori de Piatra, Flori de Paie sau flori vesnice(Imortele), Lavanda, Floarea Miresei, mix-uri de flori.

plicuri seminte flori

Toate aceste speciii de plante in ghivece, plicuri cu seminte si bulbi de flori, vor face parte si din colectia de marturii pentru nunti de anul acesta.

Kit-urile de plantat contin un ghiveci colorat, o punguta de pamant, un plic de seminte sau bulbi de flori si fac tot procesul mult mai simplu. Asezam pamantul in ghiveci, presaram semintele,  adaugam putina apa, putina iubire… si asta e reteta pentru flori frumoase crescute sub ochii nostri.

Va aseptam la Galeriile Dalles in perioada 7-14 februarie si 24 februarie-8 martie cu mai multe informatii, inspiratie si flori frumoase!

 

Un Craciun verde cu plante in ghivece -Targul de cadouri Dalles

imagine articol craciun

 

Am pornit cu gandul ca in fiecare casa ar trebui sa existe de sarbatori, macar o crenguta de brad, molid, pin, orice conifer sau planta vesnic verde. O crenguta verde, proaspata, ”vie”, care sa ne dea speranta si sa ne aminteasca in mijlocul iernii ca ne asteapta o primavara verde, plina de viata, un nou inceput.

Plantele in ghivece ne pot decora casa sau pot fi folosite in aranjamentele de Craciun. Le puteti aseza la fereasta, pe masa decorata de Craciun, pe semineu, pe trepte sau in orice locuri imbraca mai frumos casa.

Pentru sarbatorile de iarna, va oferim o gama variata de conifere, plante vesnic verzi si alte specii care rezista bine in interior: Molid, Brad, Pin, Buxus, Euphorbia (Craciunita) si altele. Sunt plante in ghivece de dimensiuni mici, ce ocupa putin spatiu si pot fi transportate si oferite usor.

Plantele vin in ambalaje de sarbatoare( ghivecele sunt impachetate in saculeti de iuta, panza alba sau hartie ecologica, hartie decorativa) si sunt accesorizate cu panglici in motive si culori de Craciun, etichete personalizate din carton in diferite forme.

De Craciun, “produsul vedeta” sunt micii braduti (plante de molid de 15cm-20cm inaltime) plantati in ghivece. Sunt un cadou original, natural, ecologic si ii puteti darui intr-un ambalaj personalizat!

Va puteti bucura de ei in casa pana in primavara, cand solul se dezgheata si permite plantarea. La adresa de mai jos aveti mai multe informatii si instructiuni despre cum sa ingrijiti un conifer (Molid, Brad, Pin, Buxus) in casa.

http://www.dreamgardens.ro/blog/cum-ingrijim-brad-de-craciun-la-ghiveci-cand-plantam/

Ne puteti vizita la Galeriile Dalles in perioada 28 noiembrie-24 decembrie intre orele 10.00-20.00, zilnic. Tot la Dalles ne gasiti in primavara( 7-14 februarie, 24 februarie-8 martie) cu o gama diversificata de plante marturii si flori de primavara in ghivece.

Brazi naturali in ghivece, in cosuri cadou de Craciun!

braduti-natural-in-ghiveci-in-cos-cadou-de-Craciun

Iarna aceasta Fabulous Baskets iti aduce bradul de Craciun acasa! Si nu orice bradut, ci braduti naturali in ghivece de la DreamGardens.

Am pornit cu gandul ca in fiecare casa ar trebui sa existe de sarbatori macar o crenguta de brad, molid, conifer, o crenguta  proaspata, verde si “vie”. Coniferele in ghivece ne pot decora casa sau pot fi folosite in aranjamentele si decoratiunile de Craciun. Noi am ales sa le includem in cosurile cadou pe care le oferiti  partenerilor de afaceri, prietenilor si familiei!

Ii avem ca parteneri pe Faboulous Baskets pentru ca realizeaza cele mai frumoase cosuri si au ales pentru Craciun o selectie de  produse culinare desavarsite, vinuri de soi cu povesti minuntate, specialitati traditionale dar si produse din Franta si Italia, decoratiuni si ornamente specifice sarbatorilor de iarna, realizate cu multa daruire de artisti pasionati. Este o colectie de cosuri cadou cu totul si cu totul speciala si in majoritatea cosurilor gasiti un bradut natural in ghiveci.

bradut cos cadou

Micii braduti sunt plantati in ghivece (9cm diametru/6.7cm inaltime) si au ingrasamant incorporat. Acestia pot fi plantati in orice perioada a anului cu exceptia perioadei de inghet. Va puteti bucura de ei in casa, pe perioada sarbatorilor si pana in primavara, cand solul se dezgheata si permite plantarea.

Plantele vesnic verzi si coniferele sunt din ce in ce mai folosite ca decoratiuni naturale pentru interior cat si pentru exterior. Ghivecele cu plante se impacheteaza in panza de sac (iuta), se leaga cu panglici de panza colorata, impodobind astfel intrarile caselor, birourilor, magazinelor. Daca ghivecele sunt destul de mari(minim 20cm diametru) plantele nu ingheata, rezista peste iarna si primavara se pot planta in gradina.

decoratiuni exterioare craciun plante

Mai multe idei despre cum puteti  folosi plantele in ghivece pentru a decora exteriorul casei in perioada sarbatorilor de iarna, gasiti aici.

Coniferele in ghivece pot fi pastrate si in interior pe parcursul iernii, impodobind casele in cel mai natural si proaspat mod posibil. Cel mai frecvent, plantele in ghivece sunt folosite ca aranjamente naturale pentru masa de Craciun, sunt asezate pe trepte pentru a impodobi urcarile la etaj, pot decora semineul sau alte obiecte de mobilier. Pentru inspiratie, mai multe idei si imagini, cititi articolul  nostru despre cum putem folosi plantele in ghivece ca decoratiuni si aranjamente pentru sarbatorile de iarna.

Cum ingrijim un brad la ghiveci in casa?

coperta-Craciun-570x290

Cum ingrijim plantele marturii de nunta? Instructiuni de intretinere si plantare

miri-planteaza-copac

Plantele oferite ca martuii pentru nunta, botez si alte evenimentele fericite, pot fi un simbol frumos al vietii , un cadou eco, original si chiar o speranta pentru un viitor mai “verde”.

Cum facem ca aceste mici plante sa traiasca si sa creasca cat mai armonios?

 

Plantele marturii de la DreamGardens sunt ambalate in ghivece mici, de 9, 10 sau 11 cm diametru. Cele mai multe dintre specii pot trai in acest ghiveci pentru o perioada de 6 luni- 1 an. Insa pe masura ce planta creste, se dezolvolta si radacina care are nevoie de mai mult spatiu si mai multe resurse. Astfel este indicat sa transplantati planta intr-un ghiveci mai mare sau sa o saditi in pamant. Cu cat planta are mai mult spatiu pentru radacini, cu atat va creste mai repede, mai armonios, mai sanatoasa.

Mutarea plantei intr-un ghiveci mai mare se poate face in orice perioada a anului, astfel:
  • Alegeti un ghiveci mai mare si de preferat un pamant bun, in functie de specie (pentru conifere, pentru plante cu flori, pentru plante suculente, etc).
  • Scoateti planta din ghiveciul existent, fara a sfarama balotul de pamant. Asezati planta in noul ghiveci si completati cu pamant. Presati bine pamantul in jurul radacinii si nu ingropati planta mai adanc decat a fost plantata initial.
  • Asezati ghiveciul intr-o zona cu cat mai multa lumina naturala. Udati o data la 2-3 zile in functie de cat de repede se usuca pamantul. Puteti citi si alte sfaturi de intretinere care se aplica plantelor in ghivece tinute in interior.

Transplantarea in pamant a plantelor la ghiveci, se poate face in orice perioada a anului, exceptand lunile cu temperaturi foarte scazute cand pamantul este inghetat. Se procedeaza astfel:

  • Sapati o gropa cu cativa centimetri mai mare decat ghiveciul plantei, pentru a putea introduce balotul de pamant cu usurinta. Presarati un strat de 5-6 centimetri de pamant afanat, fertil, la baza gropii.
  • Asezati balotul de pamant in groapa fara a acoperi planta mai mult decat a fost ingropata initial, fara a ingropa parti din tulpina sau frunze. Acoperiti spatiile ramase cu pamant, batatorind treptat si foarte bine in jurul radacinii, pentru a impiedica patrunderea aerului.
  • In primul an de la plantare, este necesar sa udati cu reguaritate plantele, in general o data la 1 saptamana sau chiar o data la doua-trei zile, in perioadele secetoase si de canicula.
  • Speciile de Molid, Brad, Pin, Larice, se adapteaza in general in orice tip de sol si rezista foarte bine iernilor geroase de la noi, fara a avea nevoie de protectie impotriva inghetului.

Instructiuni complete pentru sadirea plantelor aflate in ghivece, gasiti aici.

Rata de prindere pentru plantele cultivate in ghivece, este de peste 95%, daca plantele sunt udate cu regularitate. Daca nu locuiti la casa si nu aveti o gradina, puteti planta marturiile primite in parcul din apropierea casei sau in spatiul verde de langa bloc.

 

Planteaza o amintire!

 

Fie ca alegeti sa pastrati plantele in ghivece sau sa le saditi, ingrijiti cu atentie acesti mici copacei. Sunt amintirea vie a evenimentului la care ati fost martori si vor deveni in timp adevarati arbori. Deci nu uitati… o planta creste cu apa, lumina si putina iubire! ☺

Citeste mai mult despre plante marturii pentru nunta, botez!

Page 1 of 612345...Last »