Apr
17
2020Boli si daunatori la Buxus. Uscarea masiva a plantelor de buxus cauzata de Omida paroasa
In lunile apilie-iunie 2019, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a emis buletine de averzare pentru mai multe judete din tara cu privire la atacurile masive a Omizilor buxus-ului (Cydalima perspecatlis).
Deoarece avetizarile nu au fost luate in serios de catre autoritati si populatie, foarte multe plante de buxus au fost atacate si compromise, plantele de Buxus uscandu-se in totalitate din cauza atacurilor omzilor.
Buxus Sempervirens este una dintre speciile de plante cel mai des folosite la noi, pentru realizarea de garduri vii. Gardurile vii de buxus ingrijite si tunse corespunzator au un aspect minunat, spectaculos. Acestea devin in timp foarte compacte, cu un colorit verde deschis foarte frumos, cu o textura a frunzelor moale si placuta la atingerea frunzelor mici, ovale, lucioase.
In schimb buxus-ul are o crestere lenta, plantele cresc 10-15 cm an, in conditii ideale. Luand in considerare si cresterea lenta, buxus-ul este o specie de plante ce trebuie pazita in mod atent de atacul bolilor si daunatorilor, deoarece pierderile pot fi dezastroase.
In cazul in care observati orice efect de uscare a plantelor de buxus este necesar sa analizati cu atenite plantele pentru a observa posibile indicii referitoare la o bola sau atac provocat de insecte/omizi. Este esential sa actionati imediat si sa cereti ajutorul specialistilor in ingrijirea plantelor pentru a aplica un tratament corespunzator in cel mai scurt timp.
In cazul in care planele de buxus sunt atacate de Omida paroasa a buxus-ului (Cydalima perspecatlis), omizile mananca frunzele cu o viteza extrem de mare. Cel mai bun indiciu despre pezenta acestui daunator il reprezinta dejectiile sub forma de bile mici verzi de sub frunzle de buxus, dar acestea pot fi uneori regasite si in panzele tesute de matase, pe planta. Se inmultesc destul de rapid, 2-3 generatii pe an, iar in zonele mai calde, chiar si 4 generatii pe an. Ouale sunt mici cu diametru sub 1 mm, de culoare galben pal, depuse sub frunzele verzi ale buxusului. Dupa aproximativ 30 de zile din oua ies larvele, la inceput au 1-2 mm lungime, iar in 4 saptamani ajung la dimensiunea maxima de 35-44 mm. Larvele (omida paroasa) care ataca speciile de buxus au culoare verde cu linii si puncte longitudinale negre si perisori de-a lungul corpului.
Larvele se hranesc cu frunze, producand uneori chiar defolierea totala, conducand la uscarea si pierdea plantei. Devoreaza masiv, din interiorul plantei spre exterior, iar acest mod, face ca semnele atacului sa nu fie observate si interventia sa fie uneori tardiva. Larvele mici se hrandesc cu partea superioara a frunzei, iar larvele mari mananca complet frunzele, ambele cazuri conducand la uscarea plantei. Larvele se transforma in pupe, protejate de un cocon, din care vor iesi fluturi de culoare alba, cu margini de culoare neagra.
Fluturii apar din luna mai si isi depun ouale pe durata verii. Ierneaza sub forma de omizi mici pe frunzele si ramurile de buxus, protejate de panze tesute de matase.
Tratamentul se va efectua dupa aplicarea masurilor mecanice ( indepartarea crengutelor uscate cu matase, purtatoare de larve – se culeg larvele si se ard. Plantele puternic infestate se ard, plantele defoliate se iriga), in zile fara ploaie si vant, cand temperatura atmosferica este mai mare de 8 C.
Produse recomandate pentru tratament de combatere(unul dintre acesta, nu cumulativ):
- FASTAC 10 EC 0.02% sau KARATE ZEON NINJA(0.015%)
- NOADIM PROGRESS 0.1% + KARATE ZEON + DITHANE + M45 0.2%
- CALYPSO 480 SC 0.02% + SCORE 250 EC 0.015 %
- PYRINEX QUICK 0.1% + ORIUS 25EW 0.05%
- ACTARA 25 WG 0.01% + ALUCPRAL 50 PU 0.04%
Cantitatile de mai sus sunt recomandate pentru preparara solutiei de stropit in 100 litri de apa.
Aceste tratemente le puteti gasi de regula in Fitofarmacie si trebuie sa respectati indicatiile de pe prospectul fiecarui produs.
La efecturea tratamentului in zona urbana ( aliniamente stradale) se vor lua urmatoarele masuri.
- se va interzice deplasara pietonilor pe parcursul stropirii
- se va evita parcarea si stationarea mijloacelor de transport pe partile carosabile pentru a nu stanjeni desfasurarea lucrarilor dar si pentru ca substantele pentru protectie a plantelor utilizate pentru combatere sunt corrosive.
- daca se efectueaza tratamente in parcuri sau spatii publice se vor lua masurile de siguranta pentru protejarea populatiei, prin izolarea zonei unde se executa tratamentul si apoi instalarea de placute avertizatoare, care sa mentioneze ca s-au folosit substante toxice.
- pentru ca tratamentul sa fie cat mai eficient se recomanda folosirea atomizoarelor care asigura patrunderea substantelor in tufele de Buxus.
- se va avea in vedere protectia familiilor de albine, impotriva intoxicatiilor cu produse de protectie a plantelor, in conformitate cu prevederile legale in vigoare. De asemenea se vor lua masuri ce se impun pentru protectia mediului inconjurator. Se vor respecta cu strictete normele de lucru cu produse de protectie a plantelor, cele de securitatea muncii si protectia animalelor.
Se pot utiliza si alte produse de protectie a plantelor, insa se recomanda ca acestea sa fie mentionatein lista oficiala PEST-EXPERT pentru testele avertizate. Luati masurile care se impun pentru protectia mediului inconjurator.