04
2012Sfatul zilei: Ingrijirea iazului, tineti alegele in frau!
Algele se gasesc intr-o oarecare masura, in orice iaz. Razele puternice ale soarelui si o cantitate in exces de substante nutritive pot conduce insa la o inmultire prea intensa. Pentru a nu ajunge acolo, partile moarte ale plantelor trebuie adunate regulat. Unele plante subacvatice care cresc repede, precum iarba racului, iarba de apa, pana de apa, previn aparitia algelor. Plantele garanteaza o foarte buna oxigenare a apei si sustrag din iaz principalele substante nutritive ale algelor: nitratii si fosfatii.
Plantele de mal si cele plutitoare fac umbra pe luciul apei si regleaza in mod optim temperatura apei. Filtrele(care trebuie curatate in mod regulat) sunt folosite mai ales atunci cand in iaz traiesc pesti. In cazul hranirii acestora, este valabil urmatorul lucru: se administreaza doar atata hrana cat pot consuma pestii o data. Daca ramane hrana neconsumata este indicat sa o scoateti din apa in aproximativ 10 minute.
Important: alegele trebuie indepartate din apa. Cele care au tulpini subacvatice trebuie taiate si indepartate de asemenea cu o plasa speciala.
Daca alegele se inmultesc totusi in exces, in cazul celor plutitoare ( apa verde), trebuie sa utilizati preparate speciale.
Tratamentele puternice pentru distrugerea alegelor se gasesc in magazinele pentru casa si gradina. Acestea distrug chiar si cele mai rezistente alge filiforme in aproximativ 24 ore eliberind oxygen activ. Astfel algele moarte se pot aduna de pe suprafata apei la scurt timp dupa aplicare. Datorita unor bacterii speciale algele ramase se descompun intr-un ritm accelerat, ridica nivelul oxigenului in iaz si ajuta la prevenirea extinderii maladiilor parazitice si bacteriologice la pesti.
Cateva specii de plante potrivite pentru clima noastra si care cresc in apa sau in vecinatatea apelor sunt: Nuferii (Nuphar Lutea, Nymphaea Attraction, Nymphaea Marliacea Albida, Nymphaea’Marliacea Carnea ), Papura sau Stuful- Cattails (Typha latifolia), Trifoias de balta- Marsilea Quadrifolia, Acorus calamus ‘Variegatus’, Butomus umbellatus, Caltha palustris, Hippuris vulgaris, Iris pseudacorus, Juncus effusus ‘Spiralis’, Mentha aquatica, Myosotis palustris, etc.